Google Webmasters Tools i čišćenje linkova

Posted on Posted in SEO Savjet

Pouzdanost linkova iz Google Webmaster Tools-a za uspješno čišćenje linkova je najnovija tema u SEO zajednici.

Čišćenje linkova

Pozadina priče

John Mueller je prošle godine objasnio kako je dovoljno koristiti Google Webmasters Tools podatke za čišćenje linkova, te istaknuo kako linkovi kojih nema u GWT-u nisu ni bitni. John je kasnije dodao kako korištenje drugih alata nije nužno loša ideja zato što mogu dati bolju sliku link profila i mogućnost pronalaženja problematičnih područja (npr. pretjerivanje s ključnim riječima i druge spam tehnike).

Trenutna situacija

Rasprava o pouzdanosti GWT podataka je ponovno oživjela nakon predstavljanja “Manual Actions” opcije koja nekad pokazuje loše linkove koji se ne nalaze u GWT link izvješću.

Htio bih istaknuti jednu jako bitnu stvar koja je čini se promakla većini webmastera.

Zašto nam Google pokazuje primjere manipulativnih linkova?

Razlog iz kojeg nam Google pokazuje primjere loših linkova u GWT Manual Actions je informativan i služi kao primjer vrste linkova koji nisu u skladu sa Google smjernicama sigurne optimizacije. To je edukacijski alat koji nam pomaže u prepoznavanju loših linkova. Google nije nikad imao namjeru tim alatom reći “popravite ovih 14 linkova i sve će biti u redu“. Google je svakako pokazao dobru volju i želju za pomoć webmasterima skidajući kazne sa njihovih stranica ukoliko je prepoznata volja i napor ka rješenju problema loših linkova.

Dokumentirajte proces čišćenja loših linkova i pokažite dokaz napora Google webspam timu kada šaljete reconsideration report. Jedan ili dva linka koji nedostaju u izvješću neće biti problem.

Pravi problem

Problem koji ostaje neriješen jeste link profil jako velikih internetskih stranica. Dok pišem ovaj članak jedan od mojih ljudi radi na zaštiti internetskih stranica jedne velike korporacije. Ono što je on našao jeste da je količina linkova koju daje Google premala u srazmeri sa pravim link profilom internetskih stranica ove gigantske korporacije.

Za sve Googlere, jedna ideja, koriste dodatne alate kako bi link profil bio u srazmjeri sa veličinom Vaših internetskih stranica.

Leave a Reply