title tag

Kako do savršenog title taga

Posted on Posted in SEO Savjet

Title tag tj. naslov internet dokumenta je u biti html element koji je sa nama od početka internet ere, a ostati će čini se do kraja civilizacije. Svi browseri ga podržavaju a ako Vas zanima gdje ga možete vidjeti pogledajte sliku dolje gdje se vidi title tag naše naslovnice u Chrome pregledniku.

title tag

Title tag se nalazi unutar HEAD dijela HTML koda, unosi se samo jednom, a ako propustite implementaciju dobit ćete nevaljani HTML dokument. Kako title tag izgleda u praksi pogledajte u nastavku članka:

<html>
<head>
<title> Dejan SEO </title>
</head>
<body>
<p>Neki sadržaj
</p>
</body>
</html>

Ukoliko ne kreirate stranice u sirovom HTML-u već koristite neki od dostpunih CMS sustava, polje za title tag će biti dostupno kod opcije za unos i editiranje teksta. A ako ova opcija ne postoji, toplo preporučam migraciju na drugi CMS (moja preporuka WordPress).

OK, sad kad smo se malo upoznali sa tim što je title tag i kako ga kreirati, prijeći ćemo na razloge njegove važnosti za SEO.

Iako Vas niti jedan CMS sustav ili netko drugi neće zaustaviti u tome da u title tag stavite svoju životnu priču, ipak postoje određena ograničenja ukoliko želite SEO frinedly title tag. Optimalna dužina title taga je oko 55 znakova. Oko 55, zato što Google title tag ne prikazuje po broju znakova nego po količini piksela kojih za prikazivanje title taga u rezultatima pretraga uzima ravno 512. Ukoliko se držite broja znakova do 55 budite sigurni da će barem 95% Vašeg title taga biti ispravno prikazano. Svakako imajte na umu kako je moguće da Google odluči prikazivanje drugog naslova u rezultatima pretraga umjesto Vašeg title taga. Ali oko toga se ne treba bedirati, već dati sve od sebe u kreiranju title taga koji želimo vidjeti u Google tražilici.

Title tag emulator

Pomoću našeg besplatnog alata možete testirati kako će Vaš title tag izgledati u Google tražilici:

[xyz-ihs snippet=”title-tag”]

Optimizacija title taga

Ukoliko niste znali, a prema do sada pročitanom ste vjerojatno naslutili, Google koristi title tag za prikazivanje u rezultatima pretraga, to izgleda ovako:

dejan seo title tag

Budući ga Google koristi u rezultatima pretrage, može se zaključiti kako je title tag izrazito bitan čimbenik pozicioniranja, te ga je kao takvog potrebno dobro optimizirati.

 1. Kao što smo već rekli, dužina ne bi trebala biti veća od 55 znakova.
 2. Ključne riječi za koje želite dobre pozije se moraju koristiti u title tagu. Pri tom obratite pozornost na to da ne nabrajate ključne riječi, već da na razborit način osmislite title tag sa ciljanim ključnim riječima. Istraživanja su pokazala kako je bitno imati ciljanu ključnu riječi na početku title taga.
 3. Title tag se ne smije duplicirati na druge stranice domene. Svaki URL mora imati svoj jedinstveni title tag.
 4. Ime brenda u title tagu, treba također pametno korisiti. Ukoliko je Vaš brend dovoljno popularan, te je garancija kvalitete, možete razmisliti o tome da ga staviti naprijed prije ključnih riječi i ostalog. Jak brend će dovesti do toga da osoba koja surfa ipak klikne na Vaše stranice iz rezultata pretrage, čak i ako ste na lošijim pozicijama od konkurencije, koja nije toliko jak brend. Sa druge strane, ukoliko brend nije jak, možete ga staviti na kraju title taga, te ga time dodatno jačati i činiti prepoznatljivijim.
 5. Pored brenda u title tag se ponekad unose Call to action elementi kao što su: kupi sad, naruči, registriraj se… U pojedinim slučajevima u title tag ima smisla unijeti i broj telefona, zato što će osoba koja traži baš te proizvode i usluge uzeti telefon u ruke i odmah Vas nazvati bez posjećivanja Vaše stranice.Call to action elementi i brojevi telefona naravno imaju smisla na određenim URLovima i ne bi se smjeli koristiti sitewide.
 6. Vrijedi napomenuti kako title tag mora biti napisan gramatički ispravno, budući da će loša gramatika pokazati nemar te moguće dovesti do manjeg CTR-a. Također nemojte pisati title tag sa svim velikim slovima.
 7. Ukoliko već nemate, podesite si Google webmasters tools, tamo možete vidjeti:
 • listu dupliciranih title tagova
 • URLove kojima nedostaje title tag
 • predugačke title tagove
 • prekratke title tagove
 • neiformativne title tagove

title tag - GWT

Kako bi Vam olakšali dizajniranje title taga Dejan SEO programerski tim je kreirao SERP preview tool Google Chrome ekstenziju, koju možete besplatno koristiti, a dostupna je ovdje.

Leave a Reply