Google-search-console-1

Kako dodati domenu u Google Search Console

Posted on Posted in Web i Tehnologija

Google Search Console, poznatiji kao Google Webmasters Tools je skup alata koji omogućuju webmasterima i vlasnicima domena praćenje svoje domene na Google tražilici. Google će Vas putem Google Search Console obavijestiti ukoliko naiđe na probleme sa Vašom domenom. A pored toga preporučam da i sami proučite ovu izuzetno korisnu konzolu sa svim alatima koji se tu nalaze, a koji će Vam pomoći u boljim performansama Vaše domene na Google tražilici.

Budući da ovo nije članak o Google Search Console, već tutorial o tome kako dodati i verificirati domenu u Google Search Consolu, ovdje ćemo i stati sa opisivanjem alata.

Korak 1.

Otvorite ovaj link https://www.google.com/webmasters/ te se prijavite

Google search console 1

Za prijavu na Google Search Console i Google Analytics preporučam da koristite istu adresu. Stoga ukoliko već imate podešen Google Analytics prijavite se ovdje sa istim emailom.

Korak 2

Kliknite crveno dugme “Dodaj Entitet”.

Google search console 2

Korak 3

Unesite URL Vaše domene.

Google search console 3

Korak 4

Potvrdite vlasništvo nad domenom.

Google search console 4

Preporučena metoda je download običnog .html dokumenta koji ćete morati uploadati u root domene, te se vratiti na ovu stranicu i kliknuti potvrdi.

Vlasništvo nad domenom također možete potvrditi i putem alternativnih metoda:

  • HTML oznaka
  • Pružatelj naziva domene
  • Google analytics
  • Google upravitelj oznaka

Google search console 5

Od ove 4 opcije preporučam verifikaciju preko Google Analyticsa. Google Analytics more imati unaprijed podešen, a Vašu ćete domenu verificirati odabirom te opcije i klikom na “POTVRDI”.

I to bi bilo to, u svega nekoliko minuta imati ćete podešen Google Search Console račun. Obratite pozornost na to da podaci neće biti odmah dostupni, kao i na to da Vam Google ovdje neće pokazivati real time podatke. Ukoliko vidite neki problem za koji znate da ste ga popravili, nemojte previše brinuti, već jednostavno pričekajte da on nestane iz konzole.

 

 

Leave a Reply