Google webmasters tools

Proljetno SEO spremanje

Posted on Posted in SEO Savjet

Proljeće je zvanično stiglo još u petak, vrijeme je sve toplije, otvaraju se proziri, zrače se zgrade, i vrijeme je za proljetno SEO spremanje. Članak će nas provesti kroz bitne onsite SEO čimbenike, koji će jednom kada ih podesite učiniti Vaše web stranice SEO friendly, a dobre pozicije u tražilicama će postati realnije i dostižnije.

1. Google webmasters tools

Dobar početak bio bi provjera Google webmasters toolsa, gdje ćete baciti pogled na performanse Vašeg weba. Najbolje bi bilo odvojiti vrijeme i proći kroz sve dijelove Google webmasters toolsa, ali ako Vam se to ne da ili nemate vremena, obratite pozornost na sljedeće:

Google webmasters tools

  1. postoje li nove obavijesti vezane za Vaš web, gdje Vam je ukazano na probleme.
  2. ukoliko koristite strukturirane podatke, odite na: Izgleda pretraživanja – Strukturirani podaci, te pogledajte postoje li greške u HTML kodu. Ukoliko Google pokaže greške kod Strukturiranih podataka koristiti će Vam Structured data testing alat, koji će u realnom vremenu provjeriti problematični URL.
  3. Kada ste već na Izgled pretraživanja pogledajte i Poboljšanja HTML-a, gdje ćete vidjeti ukoliko postoje problemi sa meta tagovima.
  4. za višejezične stranice korisno je pogledati dio Promet pretraživanja – Međunarodno ciljanje.
  5. Googleov Indeks – Status indeksa, je također bitan dio gdje ćete vidjeti ukoliko ste počeli gubiti stranice u Google indeksu.
  6. Indeksiranje – Pogreške u indeksiranju, ovdje na primjer možete vidjeti ukoliko postoje problemi sa serverom.

Sama identifikacija problema, naravno ne znači ništa bez dobrog web developera koji će implementirati sve preporuke za poboljšanje weba, ili popraviti probleme.

Brzina web stranica

Nitko ne želi gubiti vrijeme na čekanje učitavanja sporih web stranica. One jednostavno, nisu vrijedne našeg vremena, zato što uvijek postoji alternativa koja dobro radi. Zašto ne bi baš Vaš web bio brza alternativa? Za Google, brzinu učitavanja web stranica je ozbiljna stvar, stoga obratite pozornost na savjete koje ćete ovdje pronaći, te ih pokušajte što više riješiti.

Otvorite ovu stranicu https://developers.google.com/speed/pagespeed, i odaberite Vaš web. Analiza koju će alat kreirati podijeljena je na dva dijela:

  1. performanse na mobilnim uređajima
  2. performanse na računalima

Page Speed Insights

Pored jasno podijeljene analize na uređaje putem kojih korisnici interneta pristupaju Vašem webu, page speed alat će za svaki problem koji je pronašao dati i savjet kako ga riješiti te uštedjeti Vašem web developeru vrijeme na iznalaženje rješenja.

Mobilna verzija web stranica i responzivni dizajn

Davno najavljeno ažuriranje Google algoritma vezano za mobilne pretrage se sve više i više približava. A svi oni koji nemaju mobile friendly web stranice mogu se pozdraviti sa dobrim pozicijama na Google mobile.

Postoje li problemi vezani za mobilni web, možete provjeriti u Google webmasters toolsima u dijelu Promet pretraživanja- Upotrebljivost za mobilni web, ili na ovom linku https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-usability.

 A koliko su Vaše web stranice prilagodljive mobilnim uređajima možete provjeriti pomoću alata za testiranje prilagodljivosti mobilnim uređajima. Mi smo također pripremili i Bookmarklete koji Vam omogućuju lak i brz pristup ovom alatu.

Test prilagođenosti mobilnim uređajima

Google je također pripremio vodič za izradu mobile friendly web stranica, a možete ga pronaći ovdje https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/.

Ovime je proljetno SEO čišćenje završeno. S tim, da morate znati kako se gore navedeni savjeti odnose na onsite čimbenike SEO optimizacije. Ono što je bitno i ne bi trebalo zanemariti tokom cijele godine jesu offsite čimbenici SEO optimizacije tj. link building, koji treba raditi svo vrijeme kako bi osigurali mjesto na top pozicijama Google tražilice.

Leave a Reply