Google tražilica

Što Google zna o meni, tebi… svima nama

Posted on Posted in Web i Tehnologija

Odgovor na gore postavljeno pitanje je….Google zna puno toga o svima nama, a zna i što smo radili prošlog ljeta. Morate znati da Google nikako nije dobrotvor, iako nam besplatno daje na korištenje puno cool korisnih alata. Najpoznatija je Google tražilica, koju pretpostavljam 99% nas koristi.

Google tražilica

Kao i svi mi, tako se i čelni ljudi Googla vode za ciljem što veće zarade, što je i logično. A za njih, zarada dolazi upravo putem svih tih besplatnih alata, na način da nam se serviraju oglasi na koje mi klikamo. Upravo je to ono što Google naplaćuje stranici koju smo posjetili preko klika. Za sve koji nisu upoznati sa internet marketingom zanimljivo je kako Google baš “zna” koji nas proizvodi i usluge zanimaju, i da nam baš to pokazuje i svojim reklamama. Google to “zna” tako što prikuplja podatke o nama ili bolje rečeno špijunira nas preko svih tih divnih besplatnih alata.

Ukoliko koristite Google Chrome, Google drive i Gmail, Google već zna gotovo sve o Vašem online životu, a ukoliko još pridodate korištenje Android telefona onda ste im servirali mjesta kojima se krećete te pozive i poruke.

Do danas Google posjeduje više od 170 tvrtki koje mu svakako daju jasniju sliku o pojedinom korisniku. Poznatije su:

 Kako saznati što sve Google zna o nama?

Prvo se ulogirajte u svoj Google račun na ovom linku http://www.google.com/dashboard

google-dashboard

Google dashboard

sadrži pregled Google aplikacija koje koriste ili koje ste koristili prije 100 godina i već ste zaboravili na to. E pa Google nije. Svrha ovog članka nije prolazak kroz sve opcije, već naglašavanje bitnijih podataka koje Google zna o nama. Zato ćemo se i fokusirati na samo neke dijelove Google Dashboarda.

Account, ovdje možete vidjeti sažetak Vaše digitalne osobnosti: email, broj povezanih aplikacija i aktivnosti u zadnjih 28 dana. Od aktivnosti možete vidjeti: lokacije sa kojih ste se prijavljivali, preglednike, uređaje i operacijske sustave. Da sve ipak nije tako loše, pozitivna stvar je što ovdje možete lako primjetiti da je Vaš račun hakiran. Ukoliko primjetite prijavljivanje sa lokacija na kojima niste bili, sumnjive uređaje koje Vi ne koristite ili slično, mogće je da Vam je račun hakiran. Kako bi smanjili ovu mogućnost, mijenjajte lozinke, i imajte podešen antivirusni software, te ne posjećujte sumnjive stranice, niti otvarajte sumnjive mailove.

google-dashboard-account

Search history, pokazuje što ste tražili u zadnje vrijeme (28 dana) kao i tipove pretraga (web, slike, video…). Možda će Vam biti zanimljivo vidjeti najčešće tražene pojmove, a prema mojem privatnom računu čini se da je mene u zadnje vrijeme najviše zanimalo vrijeme u Vukovaru.

Na linku https://history.google.com/history/ možete vidjeti svoju detaljnu povijest Google pretraga, te ukloniti neželjene pretrage. Npr. od detalja dostupno je i najpopularniji klikovi, upiti te web lokacije.

google-history

 

 Google Ads podešenja na linku https://www.google.com/settings/ads pokazuju Vam kako Vas Google “vidi”. Tu možete vidjet podatke o jezicima koje Google misli da govorite, onome što Vas zanima, kao i podatak o blokiranim Adwords kampanjama. Google naravno ove podatke koristi kako bi Vam pokazivao oglase koji bi Vas mogli zanimati. Google slika o Vama naravno može biti i kriva, ali u mojem slučaju čini se da me Google čita lako kao slikovnicu.

Google-ads

Želite li eksportirati sve ili pojedine svoje podatke iz Google dashboarda, kliknite na ovaj link https://www.google.com/takeout.

Kako spriječiti Google u prikupljanju privatnih podataka?

Ne koristite gmail. Pronađite si alternativu, na internetu ih danas ima stvarno puno. A možete si na primjer i sami zakupiti domenu i hosting te imati personalizirani email. Ovo naravno vodi sa sobom dodatne potencijalne probleme kao što su problemi sa hostingom i/ili registrarom.

Ne koristite Google tražilicu. Zašto ne bi probali https://duckduckgo.com/?

Ne korisitie Google chrome. Dajte priliku Operi, Firefoxu ili novajliji Vivaldiju.

Ne koristite Android uređaje. Windows mobilni uređaji su također OK, a ni Apple nije za baciti :)

Ne koristite Google drive. Ako Vam je do dijeljenja ili čuvanja dokumenata online, dobra alternativa za Google drive je Dropbox.

Ne koristite Google mape. Bing također ima svoje mape na lokaciji http://www.bing.com/maps/. Moram dodati kako mape odlično rade na Windows 8 mobilnim uređajima, kao i to da su dostupne mape za veliki broj zemalja.

Ne koristite Google calendar. Ima nekoliko dostupnih alternativa, npr. https://1calendar.com/en/

Zaključak bi bio, ukoliko ne želite omogućiti prikupljanje Vaših privatnih podataka nemojte koristiti Google aplikacije. Iako, pitam se koliko to ima smisla, budući da su u današnje vrijeme naši osobni podaci dostupniji nego ikad, te se prikupljaju bez našeg znanja od strane telekomunikacijskih tvrtki kao i od naših vazala, koji sa njima rade što god žele.

Leave a Reply